Интро

   Публикации

Химичка рисува спиралата на времето
Донка Христова, в-к "Черно море"

Милена Милушева откри изложба в галерия "Арета", първата си самостоятелна изложба. Столичанката с диплома от Висшия химико-технологичен институт получила покана от собственичката на "Арета" Валентина Антонова. В разгара на лятото тя донесе във Варна 48 свои работи - рисунки с молив, с темпера, витражи, обединени под името "Спирала на времето".

Истинска провокация е изложбата според авторката - и към самата нея, и към хората, които ще видят картините й.

Работи във вестникарската група "България", работи предимно нощем, но намира време и да рисува. Рисува активно от четири години, вече има над 200 картини. Голяма част от тях са запечатали кътчета от природата. По-скоро емоцията, с която я зарежда природата, пресъздадена по неин начин. Картините са направени с любов, любовта е тази, която движи нещата. Рисува и очи, защото очите гледат не само в човешката душа, но и много по-далеч - в Космоса, в Бог.

Картините са светли и ярки. Може би защото е заредена с оптимизъм. Макар животът й да не е лек, както и на останалите хора в България, тя вярва, че ако днес е зле, утре ще бъде по-добре.

Колкото и да е странно, смята, че химията и рисуването имат пресечна точка. Сблъсъкът на атомите, на молекулите, заснети в цвят, е невероятно красива картина, казва Милена. Можа да съм нарисувала някоя химична реакция, без да знам, признава тя. Със сигурност е нарисувала Архимедовите спирали. Времето, пространството, енергиите и материята са понятия, които винаги са вълнували хората на науката. Какво по-голямо предизвикателство от тях и за посветените в изкуството!

Сега Милена Милушева мечтае да нарисува морето - морето със скалите, със слънцето, с облаците. Във Варна е донесла платна и бои. Очаква да я споходи и вдъхновението.


2006 Милена Милушева. Всички права запазени. Забранено за рекламни цели.